Please use this identifier to cite or link to this item: http://cicy.repositorioinstitucional.mx/jspui/handle/1003/738
Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of Malvaviscus arboreus cav, Pimenta dioica (L.) merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth and Psidium guajava l.
[Actividad antimicrobiana y composición química de los aceites esenciales de Malvaviscus arboreus Cav, Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth y Psidium guajava L.
DANIEL ALEJANDRO VÁZQUEZ CAHUICH
JUDITH ESPINOSA MORENO
DORA CENTURION HIDALGO
JOSE RODOLFO VELAZQUEZ MARTINEZ
ROCIO DE LOURDES BORGES ARGAEZ
MIRBELLA DEL ROSARIO CÁCERES FARFÁN
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
ANTIMICROBIAL ACTIVITY
BYRSONIMA CRASSIFOLIA (L.) KUNTH
ESSENTIAL OILS
MALVAVISCUS ARBOREUS CAV.
PIMENTA DIOICA (L.) MERR.
PSIDIUM GUAJAVA
The essential oils of leaves of Malvaviscus arboreus Cav., Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth and Psidium guajava L., obtained by hydrodistillation were evaluated as potential antimicrobial agents against Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Salmonella typhimurium (ATCC 4028) and Bacillus cereus (ATCC 11778). Disk diffusion, microdilution and bioautography methods were used for antimicrobial activity evaluation; subsequently, the possitive extracts were analyzed by gas chromatography coupled to a mass spectrometry detector (GC-MS) to obtain the chemical profile. The essential oils of the four species showed antimicrobial activity by the agar diffusion method against the three strains of microorganisms. As for the bioautography, it was found that the component at a frontal reference (Rf) 0.42 from fraction four of the P. dioica essential oil, inhibited the growth of B. cereus, S. typhimurium and S. aureus. In the microdilution test, B. cereus was the most susceptible microorganism to all essential oils tested. Eugenol was the major component of P. dioica and P. guajava with abundance percentages of 94.86% and 33.84%, respectively.
2012
Artículo
Tropical and Subtropical Agroecosystems. 16, 505 – 513, 2012
Inglés
Vazquez-Cahuich, D. A., Espinosa Moreno, J., Centurion Hidalgo, D., Velazquez Martinez, J. R., Borges-Argaez, R., & Caceres Farfan, M. (2013). ANTIMICROBIAL ACTIVITY AND CHEMICAL COMPOSITION OF THE ESSENTIAL OILS OF Malvaviscus arboreus Cav, Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth AND Psidium guajava L. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 16(3), 505-513.
BIOLOGÍA Y QUÍMICA
Versión publicada
publishedVersion - Versión publicada
Appears in Collections:Artículos de Investigación Arbitrados

Upload archives


File Description SizeFormat 
2013_AI_id30185_BorgesRocio-CaceresM.pdf342.65 kBAdobe PDFView/Open